Δικαστήριο του Ην. Βασιλείου αποφάνθηκε ότι γιατροί μπορούν να χορηγούν φάρμακα που «αναστέλλουν» την εφηβεία

0

Το Εφετείο του Λονδίνου έκρινε την Παρασκευή, ότι οι γιατροί μπορούν να χορηγούν φάρμακα που αναστέλλουν την εφηβεία, σε παιδιά κάτω των 16 ετών, τα οποία επιθυμούν να υποβληθούν σε αλλαγή φύλου, με την προϋπόθεση ότι οι έφηβοι είναι σε θέση να συναινέσουν.

Η εν λόγω απόφαση ανατρέπει μια προγενέστερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία αναφερόταν ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ένα παιδί κάτω των 13 ετών «να είναι ικανό να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση φαρμάκων-ανασταλτικών της εφηβείας». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι “αρκετά αμφίβολο” αν ένα παιδί 14 ή 15 ετών θα κατανοούσε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πρακτικής.

Η υπόθεση ήρθε αντιμέτωπη με την Υπηρεσία Ανάπτυξης Ταυτότητας Φύλου της Βρετανίας για παιδιά, την οποία διαχειρίζεται το ίδρυμα «Tavistock and Portman NHS Trust», το οποίο δέχεται εδώ και καιρό κατηγορίες σχετικά με την υψηλή ταχύτητα συνταγογράφησης της συγκεκριμένης θεραπείας.

Οι δικηγόροι μιας κοπέλας που πήρε ορμονικούς αναστολείς σε ηλικία 16 ετών, πριν από την απομετάβαση, καθώς και η μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού, υποστήριξαν ότι τα παιδιά αδυνατούν να κατανοήσουν ουσιαστικά, τη φύση και τις επιπτώσεις των φαρμάκων.

Ωστόσο, το Εφετείο δήλωσε την Παρασκευή, ότι εναπόκειται στους γιατρούς να αποφασίσουν αν οι ασθενείς μπορούν να ανταποκριθούν, παρέχοντας την αντικειμενική συναίνεσή τους.

Επιμέλεια: Μάιρα Άνθη