150.000 υπογραφές για την παύση εκμετάλλευσης εργατών στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα

0

Δυναμική ανταπόκριση από το κοινό φαίνεται να έχει η πρωτοβουλία του Αμερικανού Mark Shileds, ο οποίος αποφάσισε να γράψει κείμενο διαμαρτυρίας προς την Apple σχετικά με την εκμετάλλευση εργατών στα εργοστάσια παραγωγής των προϊόντων της στην Κίνα. Το κείμενο –που μπορεί κανείς να το βρει στον ιστότοπο www.change.org έχει συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές μέσα σε 48 ώρες.

«Είμαι ακτιβιστής κατά τύχη. Δεν είχα ποτέ ξαναπάρει παρόμοια πρωτοβουλία, να γράψω δηλαδή κείμενο διαμαρτυρίας και να μαζεύω υπογραφές. Είμαι άνθρωπος που χρησιμοποιεί τα προϊόντα της Apple. Έχω το MacBook και το iPhone μου. Τα λατρεύω. Αυτά τα εξαρτήματα μου άλλαξαν τη ζωή, αλλά παράγονται με κόστος την ανθρώπινη εκμετάλλευση», σχολίασε ο Shields, που έγινε διάσημος μέσα σε μία μέρα.

Οι κακές συνθήκες εργασίας των Κινέζων εργατών στα εργοστάσια παραγωγής της Apple, αποκαλύφθηκαν λίγες μέρες πριν σε ρεπορτάζ των New York Times ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε συχνά εργατικά ατυχήματα, πολύωρη εργασία και εκμετάλλευση ανηλίκων. Πολλοί σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι το σκάνδαλο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την εταιρεία, καθώς πολλοί χρήστες αναμένεται να σαμποτάρουν τις αγορές των προϊόντων της.

Ο ίδιος ο Shields τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός μποϊκοτάζ. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει την κατάσταση. Βέβαια κι εγώ θα ήθελα αυτή τη στιγμή πολύ να αγοράσω μια τηλεόραση Apple, αλλά θα ένιωθα άσχημα αν το έκανα». Το κείμενο του Αμερικανού καλεί την εταιρεία να εκπονήσει νέα στρατηγική προστασίας των εργαζομένων και να εφαρμόσει πολιτική διαφάνειας, δημοσιεύοντας όλες τις παραβιάσεις που έγιναν στο χώρο εργασίας και από ποιους.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως το θέμα. Ωστόσο, από mail του διευθύνοντος συμβούλου που διέρρευσε στον Τύπο, αποκαλύφθηκε ότι η Apple έλαβε υπόψη τις παραβιάσεις και δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για το μέλλον.

Σχόλια