310 συλληφθέντες στην Ισπανία για τη διαδικτυακή απάτη «419»

0

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη στη σύλληψη 310 ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι για τη διάπραξη της διαδικτυακής απάτης γνωστής με το όνομα «419» ( από το αντίστοιχο άρθρο του νιγηριανού ποινικού κώδικα) ή άλλως «νιγηριανή απάτη». Η εν λόγω απάτη συνίσταται στην αποστολή e-mail σε ανυποψίαστους χρήστες, όπου και τους διατυπώνεται μια δήθεν επικερδής και αποκλειστική πρόταση, προϋπόθεση του ισχυρού της οποίας είναι η αποστολή ενός χρηματικού ποσού για τη δήθεν διεκπεραίωση κάποιων διαδικασιών.

Η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του FBI και κατασχέθηκαν συνολικά 2000 κινητά τηλέφωνα, 327 υπολογιστές, 165 τηλεομοιότυπα και πάνω από 200.000 ευρώ σε μετρητά.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει τα 20.000, προερχόμενα από 45 χώρες, ανάμεσα τους οι Η.Π.Α, Αυστραλία, Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία. Το πλήρες μέγεθος της απάτης δεν έχει,ωστόσο, εξακριβωθεί ακόμα, καθώς αναμένεται να περατωθούν οι διαδικασίες έρευνας του κατασχεθέντος υλικού και ανάκρισης των υπόπτων.

Σχόλια