Θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τις ψηφιακές συναλλαγές μέσω bitcoin

0

 

Το τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης θέσπισε την περασμένη Τετάρτη αναλυτικό κανονιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναλλαγές μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Στους νέους κανόνες, τους πρώτους στο είδος τους στις ΗΠΑ, διατυπώνονται διεξοδικές κατευθυντήριες γραμμές, για τη ρύθμιση της δράσης των εταιρειών ψηφιακών συναλλαγών.

Όπως προβλέπεται στους εν λόγω κανόνες, οι δραστηριοποιούμενες στη Νέα Υόρκη εταιρείες, οι οποίες, διαφυλάττοντας τα κεφάλαια των πελατών τους, μετατρέπουν δολάρια ή άλλα νομίσματα σε bitcoins, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για τη λήψη σχετικής αδείας, γνωστής με τον όρο BitLicense. Για τη χορήγηση της άδειας, πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις προστασίας των καταναλωτών και της διαδικτυακής ασφάλειας, καθώς και μέτρα κατά του “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις έρχονται ως απάντηση στην έντονη κριτική, την οποία έχουν δεχτεί οι ψηφιακές συναλλαγές, λόγω της αποτυχίας διασφάλισης των κεφαλαίων των καταναλωτών. Το περασμένο έτος, η εταιρεία ψηφιακών συναλλαγών Mt.Gox έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης, κατά την οποία κλάπηκαν bitcoins πελατών της, αξίας πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων.
 
«Είναι ευνόητο ότι όταν μια εταιρεία οικονομικών συναλλαγών είναι επιφορτισμένη με τη διαφύλαξη των κεφαλαίων των πελατών της και της χορηγείται σχετική άδεια από την Πολιτεία για το σκοπό αυτό, αποδέχεται την ανάγκη αυξημένου κανονιστικού ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των πελατών δεν θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Benjamin Lawsky, Τμηματάρχης του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.