Θετικό βήμα χαρακτηρίζει η οργάνωση EFF το Ψήφισμα του ΟΗΕ για το ίντερνετ

0

Ως βήμα προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε η οργάνωση EFF (Electronic Frontier Foundation) το ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το διαδίκτυο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου και στοχεύει στην προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον ψηφιακό χώρο του διαδικτύου.
Η EFF εκδήλωσε την ικανοποίησή της με το Ψήφισμα, το οποίο ορίζει ότι τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά στο ίντερνετ, όπως και στον μη ψηφιακό κόσμο. Ταυτοχρόνως, όμως, επεσήμανε ότι αρκετά από τα 47 κράτη που συμφώνησαν στο Ψήφισμα ακολουθούν αντίθετη πολιτική στο εσωτερικό τους και καταστέλλουν την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο με διάφορες τρόπους. Χαρακτηριστικά η οργάνωση αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Κούβα, η Κίνα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Ταϋλάνδη, οι οποίες κατά διαστήματα έχουν απασχολήσει τον διεθνή τύπο με αφορμή περιπτώσεις λογοκρισίας ιστοσελίδων και μπλογκς. Όπως αναφέρεται από την EFF μάλιστα κάποιες φορές η ανάγκη προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την εφαρμογή πλαισίου λογοκρισίας.
Η οργάνωση παρατήρησε, τέλος, ότι στο Ψήφισμα δεν γίνεται καθόλου λόγος για την συνήθη τακτική αρκετών κυβερνήσεων να μεταχειρίζονται προγράμματα παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας των πολιτών τους, τα οποία σε τελική ανάλυση εξυπηρετούν απλώς την καταγραφή και περιστολή των αντίθετων απόψεων.
 

Σχόλια