Θρησκεία με ιερό δόγμα το ελεύθερο file-sharing αναγνωρίζεται στη Σουηδία

0

Ως γνωστή θρησκεία καταγράφηκε στην Σουηδία η θρησκεία του Κοπιμισμού (Kopimism), η Εκκλησία της οποίας ιδρύθηκε το 2010 από έναν φοιτητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Το αξιοπερίεργο με την συγκεκριμένη θρησκεία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των New York Times,  είναι ότι κεντρικό της δόγμα είναι η ιερότητα του file-sharing.
Ο εικοσάχρονος ιδρυτής της θρησκείας Isak Gerson ερωτηθείς αν πιστεύει στο Θεό απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι πιστεύει απλώς στις ιερές αξίες τις οποίες πρεσβεύει ο Κοπιμισμός. Ο Gerson αρνήθηκε ότι η θρησκεία του έχει άμεση σχέση με τα πειρατικά κόμματα που κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, σχολιάζοντας πάντως ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ θρησκείας και πολιτικής μπορεί να είναι λεπτή ορισμένες φορές.
Η αναγνώριση και καταγραφή μιας θρησκευτικής κοινότητας στη Σουηδία εξαρτάται από την πλήρωση ορισμένων τυπικών προϋποθέσεων, όπως την υποβολή καταστατικού κανονισμού της Εκκλησίας, την εκλογή διοίκησης και την καταβολή ενός ποσού περίπου 70 δολαρίων ανά έτος.
«Ο Κοπιμισμός αρνείται να τραβήξει διαχωριστική γραμμή μεταξύ της αντιγραφής και της δημιουργικότητας. Η θέση μας δεν είναι να εμπαίξουμε την θρησκεία. Έχουμε κατά νου ότι ο Χριστιανισμός και τα Ευαγγέλια, με τις συλλογές μικρών ιστοριών, προσφέρουν παραδείγματα αντιγραφής», δήλωσε ο Gerson.
 

Σχόλια