Αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού στην αγορά e-book ερευνά η Κομισιόν

0

 Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η σχέση της Apple με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, όπως ο βρετανικός Penguin και ο αμερικανικός HarperCollins. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξετάζει τη φύση και τους όρους των συμβάσεων μεταξύ εκδοτών και εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, όπως είναι η Apple. Οι άλλοι τρεις εκδοτικοί οίκοι που είναι ύποπτοι για συμπεριφορές βλαπτικές του ανταγωνισμού είναι ο γαλλικός Hachette de Livre, ο Simon & Schuster και ο Macmillan.

Ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Penguin, Pearson, δήλωσε σχετικά: «Δεν πιστεύω ότι έχουμε παραβεί κάποιο νόμο. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ανοιχτά και σε κάθε επίπεδο με την Επιτροπή στη διάρκεια της έρευνας». Πρόθεση συνεργασίας με την Κομισιόν εξέφρασαν και οι υπόλοιποι εκδοτικοί οίκοι με σχετικές, λιτές ανακοινώσεις τους. Η απόφαση να αρχίσει επίσημη έρευνα λήφθηκε κατόπιν αιφνιδιαστικών εφόδων της Επιτροπής στις ευρωπαϊκές έδρες των εκδοτικών οίκων. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης –αφού υπάρχουν αρκετές υπόνοιες συμπαιγνίας εκδοτών και Apple για παράνομο φιξάρισμα των τιμών – το ζήτημα θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα.Ενώ η Ευρώπη εξετάζει το ζήτημα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ εκκρεμεί ήδη δίκη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην αγορά των e-books.

Η ενάγουσα δικηγορική εταιρεία Hagens Bergman ισχυρίζεται ότι εκδότες και Apple συνεννοούνται, ανεβάζοντας τις τιμές για δημοφιλείς τίτλους σε ηλεκτρονικά βιβλία, ώστε να πλήττεται η ανταγωνίστρια Amazon. «Οι εκδοτικοί οίκοι λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο από φόβο ότι το Kindle και η εκπτωτική πολιτική της Amazon θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα σε στροφή από το παραδοσιακό βιβλίο στο ηλεκτρονικό, δημιουργώντας μόνιμη προσδοκία στους καταναλωτές ότι οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές», ανέφερε χαρακτηριστικά το κείμενο της αγωγής.