Αθωώθηκε Βρετανός που κατηγορούνταν για τη δημιουργία ιστοσελίδας διαμοιρασμού μουσικής

0

Αθώο έκρινε δικαστήριο του Τίισαϊντ έναν νεαρό που είχε δημιουργήσει δημοφιλή ιστοσελίδα διαμοιρασμού μουσικών αρχείων και κατηγορούνταν για συνωμοσία προκειμένου να εξαπατήσει τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών κομματιών.
Ο 26χρονος Άλαν Έλλις ήταν ο πρώτος Βρετανός που διώχθηκε για παράνομο διαμοιρασμό αρχείων. Αιτία η ιστοσελίδα Oink, την οποία είχε στήσει και λειτουργούσε στο διαμέρισμά του στο Μίντλεσμπρο από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2007, οπότε συνελήφθη. Κατηγορήθηκε ότι, μέσω της ιστοσελίδας του, διευκόλυνε το «κατέβασμα» 21 εκατομμυρίων μουσικών αρχείων, καθώς έδινε στους επισκέπτες της τη δυνατότητα να βρουν άλλους χρήστες και να ανταλλάξουν μαζί τους δωρεάν μουσικά αρχεία. Όποιος το επιθυμούσε, μπορούσε να δωρίσει ένα ποσό για τη διατήρηση των υπηρεσιών της ιστοσελίδας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στον λογαριασμό του 26χρονου στο Paypal βρέθηκαν σχεδόν 300.000 δολάρια, ενώ μόνο για ένα μήνα έλαβε 18.000 δολάρια σε δωρεές από χρήστες της ιστοσελίδας του. Για τα ποσά αυτά ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι οι δωρεές διετίθεντο για το ενοίκιο του server που χρησιμοποιούσε και πως οποιοδήποτε επιπλέον ποσό θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά server. Παράλληλα, ανέφερε ότι δημιούργησε την ιστοσελίδα για να βελτιώσει τις προγραμματιστικές ικανότητές του και να διεκδικήσει καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη.
Στην κρίση του δικαστηρίου βαρύνοντα ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η επίμαχη ιστοσελίδα δεν περιείχε μουσικά κομμάτια, αλλά λειτουργούσε αποκλειστικά ως κατάλογος με διαθέσιμα μουσικά αρχεία τα οποία ανήκαν σε χρήστες της.

Σχόλια