«Ανεβάζει στροφές» η Κίνα στην κόντρα με τις ΗΠΑ για το Διαδίκτυο

0

Ανέβηκαν χθες από την κινεζική πλευρά οι τόνοι της αντεπίθεσης κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τα πυρά που δέχθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον αναφορικά με την κυβερνο-επίθεση σε βάρος της Google.
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας επιχείρησε να υπεραμυνθεί των αυστηρών περιορισμών που θέτει η χώρα στον Κυβερνοχώρο, υποστηρίζοντας ότι «απαγορεύει τη χρήση του Διαδικτύου για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας και την εκθεμελίωση της εθνικής ενότητας, για την όξυνση του εθνικού μίσους και του διχασμού, για την προώθηση δοξασιών και τη διανομή πορνογραφικού, προσβλητικού, βίαιου ή τρομοκρατικού περιεχομένου». Παράλληλα, κυβερνητική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της σχολίασε στην κεντρική ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.gov.cn): «Η Κίνα έχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο για την τιμωρία τέτοιου επιβλαβούς περιεχομένου και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τον αποκαλούμενο περιορισμό της ελευθερίας στο Ίντερνετ».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας εξέδωσε χθες οδηγία με την οποία υπενθυμίζει στα σχολεία ότι πρέπει να ελέγχουν και να φιλτράρουν το διαδικτυακό περιεχόμενο, καθώς και να διδάσκουν τη «διαδικτυακή ηθική».
Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από τις ΗΠΑ και η επικριτική αναφορά της εφημερίδας της κινεζικής κυβέρνησης, της «Λαϊκής Καθημερινής», η οποία χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον υποκρίτρια, συμπληρώνοντας πως αμερικανικοί νόμοι περιορίζουν τις εικόνες και τις λέξεις που μπορούν να δουν τα παιδιά, και προχώρησε ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «η ελευθερία στο Διαδίκτυο, που προωθείται παντού, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, μια φαντασίωση της ελευθερίας».

Σχόλια