«Ανέφικτες» οι προτάσεις Φρατίνι για φραγή στο ίντερνετ

0

Γεμάτη τεχνικές δυσκολίες, εάν όχι ανέφικτη, είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με οδηγίες για την κατασκευή βομβών, όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες σε θέματα ίντερνετ.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται προτάσεις και σχέδια, τα οποία θα καταστήσουν αδύνατη την εξεύρεση «εκρηκτικών συνταγών» και άλλων τρομοκρατικών εγχειριδίων μέσω των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου. Έχει επίσης δηλώσει πως θα αναγκάσει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις εν λόγω ιστοσελίδες.
«Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τον ιδιωτικό τομέα και να αναζητήσουμε μέσω της τεχνολογίας τρόπους που θα αποτρέπουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο λέξεις όπως βόμβα, σκοτώνω, γενοκτονία και τρομοκρατία», τόνισε ο Ιταλός επίτροπος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, Ρόιτερς.
Ο επίτροπος αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις του στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ειδικοί πάντως στο κυβερνοχώρο δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι ιδέες του είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει, διότι δε βγάζει νόημα να μπλοκάρεις κάτι. Το ίδιο περιεχόμενο θα βρίσκεται διαθέσιμο εντός λεπτού σε μια άλλη ιστοσελίδα», τόνισε ο Χάραλντ Σούμα, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης επιχειρήσεων Ίντερνετ στη Γερμανία.

Σχόλια