«Αντιπειρατικός Συνασπισμός» στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού

0

Τη δημιουργία του «Αντιπειρατικού Συνασπισμού» παρουσιάζει αύριο στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με την TMeye (Παραποιημένα Προϊόντα), την ΜΡΑ/ΕΠΟΕ (Διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και Video), την BSA (Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών Microsoft)
και την IFPI (Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφημάτων).

Ο «Αντιπειρατικός Συνασπισμός» είναι ένας άτυπος οργανισμός προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η συνέντευξη Τύπου και η παρουσίαση της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν στις 9:00 – 10:00 πμ στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22.

Το φαινόμενο της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας – γνωστό ευρύτερα ως «πειρατεία» – είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Ενταγμένη αυτή η κλοπή, μέσα στο ευρύτατο κύκλο του παραεμπορίου παραποιημένων προϊόντων, κατέχει υψηλότατη θέση μαζί με την παραποίηση σημάτων προϊόντων ένδυσης, αξεσουάρ, γυαλιών, αρωμάτων κ.ο.κ. επιφέροντας τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, για τους δημιουργούς και τις βιομηχανίες παραγωγής και προώθησης των προϊόντων αυτών.

Συγκεκριμένα πλήττει σημαντικά το υγιές εμπόριο, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους καθημερινά στην ανεργία και συνιστά απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και ΦΠΑ, γεγονός που έχει αντίκτυπο στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο.

Υπολογίζεται ότι η απώλεια κρατικού εισοδήματος είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ τo χρόνο από φόρους και ΦΠΑ όσον αφορά τουλάχιστον τη βιομηχανία θεάματος στην Ελλάδα.

Ο «Αντιπειρατικός Συνασπισμός» θεωρεί καθοριστικό το ρόλο του Τύπου σε θέματα πάταξης της πειρατείας και ενημέρωσης του κοινού για τα βλαπτικά για τους δημιουργούς, τη χώρα και τις επιχειρήσεις αποτελέσματα της πειρατείας.

Ο στόχος του «Αντιπειρατικού Συνασπισμού» είναι να επιτύχει μια ενημέρωση σε βάθος χρόνου όλων των καταναλωτών στη Ελλάδα ώστε να αντιληφθούν ότι η αγορά παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων δεν αποτελεί μόνον κλοπή αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους προμηθεύοντάς τους με προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ελέγχου και ασφαλείας των προϊόντων που κανείς προμηθεύεται από τη νόμιμη αγορά. Σκοπό επίσης έχει να συσπειρώσει σε έναν κοινό αγώνα δράσης όλους τους θιγόμενους φορείς, όπως επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους αλλά και άλλους φορείς.

Σχόλια