«Ύστατη λύση η μείωση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων στο Διαδίκτυο», λέει η Καναδική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

0

Σύμφωνη με την έως τώρα τακτική της αμερικανικής ομολόγου της, FCC, εμφανίζεται η Καναδική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών (CRTC), η οποία αποτρέπει πρακτικές αντίθετες με τη «δικτυακή ουδετερότητα», βλέποντάς τις ως «ύστατη λύση».
Μπροστά στην εντεινόμενη πίεση από εταιρίες παροχής σύνδεσης στο Διαδίκτυο –οι οποίες ζητούν να επιβραδυνθεί η ταχύτητα μεταγωγής ορισμένων ειδών δεδομένων (π.χ. βίντεο) στον Κυβερνοχώρο, εξαιτίας του περιορισμένου όγκου που αντέχουν οι υποδομές τους και του αυξανόμενου «κατεβάσματος» (downloading) μεγάλων ψηφιακών αρχείων από το Ίντερνετ–, η CRΤC απεφάνθη ότι τέτοια μοντέλα μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν. Αντ’ αυτών, οι εταιρίες μπορούν να υιοθετήσουν μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, όπως η ογκοχρεώση, δηλαδή τιμολογιακή πολιτική για τους συνδρομητές που θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του όγκου δεδομένων που «κατεβάζουν» από το Διαδίκτυο. «Τεχνικά μέσα για τη διαχείριση της κίνησης, όπως η παρέμβαση στη διαμόρφωσή της με επιβράδυνση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, πρέπει να επιστρατευθούν μόνο ως τελευταίο καταφύγιο», υποστήριξε η Επιτροπή. Η απόφασή της αναμενόταν για καιρό με ενδιαφέρον (όπως συμβαίνει και με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ που αναμένεται να ληφθεί σήμερα), καθώς «υπάρχει όλο και πιο μεγάλη ανησυχία για τη “συμφόρηση” στο Διαδίκτυο», όπως δήλωσε ο β΄ αντιπρόεδρος της εταιρίας Telus, Μάικλ Χένεσι. Ο ίδιος επικρότησε την απόφαση της CRTC: «Είναι πολύ καλή και πολύ δίκαιη».
Η Επιτροπή καθόρισε επίσης ότι για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή στη διαχείριση της κυκλοφορίας των δεδομένων από μια εταιρία, οι συνδρομητές της απαιτείται να ενημερώνονται γι’ αυτό τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα, αν είναι πελάτες λιανικής, και 60 ημέρες νωρίτερα, αν είναι πελάτες χονδρικής.

Σχόλια