ΑΔΑΕ: Ανησυχητική αύξηση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων από επιχειρηματίες

0

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα μέλη της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των παρακολουθήσεων με φορητά μέσα παρακολούθησης από ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα μέλη της ΑΔΕΑ, υπογράμμισαν ότι το φαινόμενο τείνει να προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως για την εκτεταμένη χρήση του από επιχειρηματίες και ιδιωτικά γραφεία παρακολούθησης, με δεδομένη και την παραδοχή των παρόχων ότι «τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών δεν αντιλαμβάνονται αν παγιδεύεται το σήμα τους στον αέρα».

Μέσα από τα στοιχεία που κατέθεσε η Αρχή προκύπτει ότι η εισαγωγή και διάθεση αυτού του εξοπλισμού δεν ελέγχεται από κανέναν και μπορεί να τον αποκτήσει ο οποιοσδήποτε, καθώς διάταξη που ίσχυε στο παρελθόν, απαλείφθηκε στη συνέχεια με το νόμο 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η ψήφιση μιας διάταξης που θα έβαζε κανόνες στην διακίνηση τέτοιου εξοπλισμού ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Κωνσταντίνος Μαραβέλας απάντησε: «Φαίνεται πως ώθησαν σε αυτό τους αρμοδίους, οι δυσκολίες που θα ανέκυπταν με τις παραβιάσεις του πλαισίου για το ελεύθερο εμπόριο», αλλά και οι ίδιοι οι νομικοί της ΑΔΑΕ αναφέρουν πως υπάρχουν νομικά εμπόδια ελέγχου είτε στα τελωνεία είτε στα εμπορικά καταστήματα που διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό.

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αρχή επεξεργάζεται ένα ειδικό project και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους παρόχους οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν, διότι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν ότι προστατεύουν τους συνδρομητές τους με την αποτροπή της χρήσης μηχανημάτων παρακολούθησης από ιδιώτες.

Τέλος, η Αρχή δέχτηκε και ερωτήματα σχετικά με τους λόγους αύξησης των παραγγελιών άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, απαντώντας πως δεν ελέγχει τον αριθμό των αιτήσεων καθώς δεν μπορεί να κάνει κανέναν έλεγχο σκοπιμότητας, παρά μόνο νομιμότητας και αυτός είναι δειγματοληπτικός.