«Διαδίκτυο-Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο»

0

Η χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους περισσότερο από δέκα ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, υπογράμμισαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ και πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Διαδίκτυο-Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο».

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ένας στους 100 εφήβους θεωρείται ότι έχει κάνει κατάχρηση του διαδικτύου και έχει υποστεί παρενόχληση.

Αντίθετα, η χρήση του διαδικτύου μέσα στο σχολείο αποτελεί προστατευτικό παράγοντα από τον «εθισμό», σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ όπως τόνισαν η πρόληψη, η ενημέρωση και η εφαρμογή κανόνων ασφαλούς «πλοήγησης», μπορεί να προστατεύσει τους έφηβους χρήστες από τις σκοτεινές πλευρές του ίντερνετ.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου.

«Είναι καθήκον μας η προώθηση της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους ανήλικους», τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και πρόσθεσε: «Η ασφαλής χρήση δεν εξαρτάται μόνο από την εγκατάσταση τεχνικών ελέγχου στους διακομιστές ή στα προγράμματα πρόσβασης των χρηστών ή ακόμα και από τη θέσπιση περιοριστικών κανόνων σχετικά με το περιεχόμενό του, πράγμα εύκολο, αλλά από την ανάπτυξη ενός δυναμικού εργαλείου καλύτερης κατανόησής του, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις πολλαπλές διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης αποτελεσματικά και υπεύθυνα».

Την αυτορρύθμιση, ως ένα τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα πρότεινε ο Δρ. Νίκος Φρυδάς εκ μέρους του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του Internet safe net.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, ο Ελληνικός Κόμβος δέχεται 90.000 καταγγελίες το μήνα και από αυτές οι 19.000 αφορούν παράνομο περιεχόμενο και οι 13.000 παιδική πορνογραφία.

Σχόλια