«Διορθώθηκαν» άρθρα της Wikipedia για το Ιράκ και το Γκουαντάναμο

0

Παρέμβαση της CIA και του FBI σε άρθρα της που αφορούσαν στο Ιράκ ή στις φυλακές του Γκουαντάναμο, διαπίστωσε η διαδικτυακή ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο της CIA, όσο και του FBI «διόρθωσαν» τα επίμαχα άρθρα, επιφέροντας αλλαγές που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Wikipedia περί σύγκρουσης συμφερόντων, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Wikipedia.

Το πρόγραμμα WikiScanner αναπτύχθηκε από τον Βίρτζιλ Γκρίφιθ του Ινστιτούτου Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, και επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τους υπολογιστές απ όπου έγιναν αλλαγές στη δημοφιλέστερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ή να διορθώσει άρθρα.

Το WikiScanner αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA διορθώθηκε ένα κείμενο που αφορούσε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ένα γράφημα για τις απώλειες άλλαξε και προστέθηκε η σημείωση ότι οι αριθμοί είναι απλώς εκτιμήσεις. Επίσης, από υπολογιστές της CIA αλλάχθηκε η βιογραφία του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Κόλμπι.

Εξάλλου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή του FBI κάποιος άλλαξε το άρθρο για τις φυλακές του Γκουαντάναμο, αφαιρώντας αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες.