“Εξωφρενικό” το πρόστιμο για το παράνομο κατέβασμα τραγουδιών από το ίντερνετ

0

Εξωφρενικό και «κάπως γελοίο» χαρακτήρισε η 32χρονη Αμερικανίδα μητέρα τεσσάρων παιδιών το πρόστιμο των 1,92 εκατομμυρίων δολαρίων που της επέβαλε ομοσπονδιακό δικαστήριο για το παράνομο κατέβασμα 24 τραγουδιών.

Η Τζέιμι Τόμας-Ράσετ, κάτοικος της Μινεσότα καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις 80.000 δολαρίων ανά τραγούδι σε έξι δισκογραφικές εταιρείες: Capitol, Sony BMG, Arista, Interscope, Warner Bros και UMG.

Την αγωγή εναντίον της είχε υποβάλλει η RIAA (Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχανίας Αμερικής), η οποία έκτοτε έχει εγκαταλείψει την τακτική της προσφυγής στη Δικαιοσύνη και προσπαθεί τώρα να πείσει τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να λάβουν δράση κατά των «πειρατών» πελατών τους.

Η Τόμας-Ράσετ φέρεται να διέθεσε 1.700 τραγούδια σε «εκατομμύρια χρήστες» του Kazaa το 2005, πριν το δίκτυο ανταλλαγής αρχείων μετατραπεί σε νόμιμη συνδρομητική υπηρεσία. Για λόγους απλότητας η δισκογραφική βιομηχανία εστιάστηκε σε μόνο 24 από τις παραβάσεις.

Από το 2003 η δισκογραφική βιομηχανία είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον περίπου 32.000 χρηστών, ωστόσο οι περισσότεροι ενάγοντες πέτυχαν εξωδικαστικό συμβιβασμό καταβάλοντας αποζημιώσεις από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ.

Η Τόμας-Ράσετ ήταν η πρώτη από τους εναγόμενους που προτίμησε να δικαστεί υποστηρίζοντας ότι δεν κατέβασε η ίδια τα πειρατικά τραγούδια από το ίντερνετ, αλλά πιθανώς το έπραξαν αυτό τα παιδιά ή ο πρώην σύζυγός της.

Η υπόθεσή της εκδικάστηκε δύο φορές. Στην προηγούμενη δίκη, το 2007, της επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 δολαρίων, ωστόσο ο δικαστής παραδέχτηκε τότε ότι είχε δώσει λανθασμένες οδηγίες στους ενόρκους και τελικά διατάχτηκε νέα δίκη.

Σχόλια