Αφαίρεση ετικέτας παρακολούθησης από ύποπτο τρομοκρατίας, λόγω επιδείνωσης της ψυχικής του υγείας

0

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε την αφαίρεση “ετικέτας παρακολούθησης” υπόπτου τρομοκρατίας, λόγω επιδείνωσης της ψυχικής υγείας του, αφού ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εν λόγω συσκευή περιέχει βόμβα.

Ο ύποπτος είναι ιμάμης για τον οποίο διατηρούνται σημαντικές υποψίες για ριζοσπαστικοποίηση νέων και συστηματική συνεισφορά του στην προπαγάνδα τρομοκρατικής ομάδας. Ο ύποπτος υπόκειται σε μέτρα πρόληψης και διερεύνησης  για τρομοκρατικές ενέργειες, στα οποία και περιλαμβάνεται και  η παρακολούθηση, με την εφαρμογή ειδικής ετικέτας.

Σύμφωνα με τις ιατρικές αποδείξεις, ο ύποπτος είχε ψυχωτικές και ασυνήθιστες πεποιθήσεις ότι η ετικέτα παρακολούθησης είχε τοποθετηθεί στο σώμα του για να τον τιμωρήσει, σύμφωνα με τον δικαστή Collins ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση. Πίστευε ότι η συσκευή περιείχε μια βιντεοκάμερα και βόμβα και ότι παρήγαγε θορύβους και φωνές.

Η συνέχιση εφαρμογής της “ετικέτας παρακολούθησης” στον ύποπτο, σύμφωνα με την απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση του άρθρου τρία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και η εξευτελιστική μεταχείριση.