Αγωγές για παραβίαση πατέντας

0

Αγωγές εις βάρος των εταιρειών Novell και Red Hat για παράβαση πατέντας της Linux κατέθεσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας δύο εταιρείες που διαχειρίζονται άδειες πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι ενάγοντες, IP Innovation Technology και Licensing Corporation, υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν τρεις αμερικανικές πατέντες του λειτουργικού συστήματος Linux από την Red Hat και από τη Novell η εθελοντική εκδοχή της διανομής.
Και οι δύο εταιρείες διαχείρισης αδειών πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι κατέχουν την πατέντα 5,072,412 του Αμερικανικού Γραφείου Πατέντων.
Στην αγωγή η Red Hat κατηγορείται για την πώληση του συστήματος Red Hat Linux και η Novell για τα SUSE Linux Enterprise Desktop και SUSE Linux Enterprise Server.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι δύο εταιρείες είχαν προειδοποιηθεί για τις παραβιάσεις αλλά συνέχισαν τη διανομή των προϊόντων τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραβιάσεις ήταν εσκεμμένες και σκόπιμες.
Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να δώσει εντολή για να σταματήσει η παραβίαση της πατέντας. Επίσης ζητούν αποζημίωση.
Η IP Innovation LLC δεν είναι αυτόνομη εταιρία. Ελέγχεται από την Acacia Research η οποία αποκλειστικό αντικείμενο έχει το εμπόριο πατεντών υψηλής τεχνολογίας (Patent Troll Company).
Τον Ιούλιο του 2007 ο Τζόναθαν Τομπ, πρώην Διευθυντής Στρατηγικών Συμμαχιών της Microsoft Corporation κατέλαβε την θέση του αντιπροέδρου της Acacia Research, λίγες μόλις μέρες μετά την αποχώρηση του από την Microsoft.

Σχόλια