Αγωγή 25.000 χρηστών κατά του facebook για παραβίαση της ιδιωτικότητας

0

 

Είκοσι πέντε χιλιάδες χρήστες του Facebook άσκησαν, την περασμένη εβδομάδα, ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, καθώς και για ανάμειξη στα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Την πρωτοβουλία για την άσκηση της αγωγής, η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο της Βιέννης, είχε ο 27χρονος Αυστριακός νομικός, Max Schrems, ο οποίος έχει επίσης προσφύγει κατά του Facebook και ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να αποτρέψει την απόκτηση πρόσβασης αμερικανικών υπηρεσιών πληροφόρησης στα προσωπικά του δεδομένα.

Καθένας από τους ενάγοντες ζητεί την επιδίκαση ενός «συμβολικού ποσού» 500 ευρώ, ενώ ακόμα 55.000 άτομα έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν σε επόμενο στάδιο των διαδικασιών.

«Βασικά ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να θεσπίσει μία ορθή και ευκόλως κατανοητή πολιτική απορρήτου, καθώς και να σταματήσει να συλλέγει τα δεδομένα όσων δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες του» δήλωσε ο Schrems.