Αγωγή για πνευματικά δικαιώματα του Χάρι Πότερ

0

Σε νομική αντιπαράθεση έχουν οδηγηθεί η Βρετανίδα συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, η κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros εναντίον του εκδότη ενός βιβλίου που παρουσιάζεται ως ανεπίσημο εγκυκλοπαιδικό συμπλήρωμα της σειράς με τις περιπέτειες του μικρού μάγου.
Όπως υποστηρίζουν η συγγραφέας και η Warner Bros το 400 σελίδων βιβλίο «Το Λεξικό του Χάρι Πότερ», που ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον εκδοτικό οίκο RDR Books στις 28 Νοεμβρίου, αναφέρεται, χωρίς να έχει το δικαίωμα, στους χαρακτήρες της Ρόουλινγκ.
Ο εκδοτικός οίκος RDR Books, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, Στιβ Βάντερ Αρκ, βασίστηκε στο περιεχόμενο του δικτυακού τόπου που δημιούργησε (www.hp-lexicon.org), τον οποίο έχουν επισκεφτεί 25.000.000 χρήστες του ίντερνετ. Η ίδια η Ρόουλινγκ έχει πει ότι πρόκειται για μια «σπουδαία ιστοσελίδα».

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Ρόουλινγκ ανακοίνωσε ότι, παρόλο που της αρέσουν οι ιστοσελίδες των φίλων του Χάρι Πότερ, η ίδια έχει εκφράσει την πρόθεση να γράψει «την οριστική εγκυκλοπαίδεια του Χάρι Πότερ, στην οποία θα περιλαμβάνεται όλο το υλικό, ακόμα και αυτό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στα μυθιστορήματα». Μάλιστα, έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει τα έσοδα από την εγκυκλοπαίδεια αυτή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
«Γι αυτό δεν μπορώ να εγκρίνω τα συνοδευτικά βιβλία ή τις εγκυκλοπαίδειες, που έχουν στόχο να προλάβουν το δικό μου, οριστικό βιβλίο αναφοράς στον Πότερ, και εκδίδονται προς όφελος των συγγραφέων τους» αναφέρει η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ στην ανακοίνωσή της.
«Οι χαμένοι σε αυτή την κατάσταση θα είναι τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία ελπίζω ότι να βοηθήσω», προσθέτει.
Το υπό έκδοση βιβλίο «μόνο προωθεί τις πωλήσεις της δουλειάς της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ και έχουμε την πρόθεση να το εκδώσουμε, όπως έχουμε σχεδιάσει» δήλωσε ο εκδότης και ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου RDR Books Ρότζερ Ράποπορτ.

Η Warner Bros, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα των επτά βιβλίων με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι η διαφύλαξη του δικαιώματος της Ρόουλινγκ να εκδώσει στο μέλλον ένα συνοδευτικό βιβλίο για τον ήρωα των μυθιστορημάτων της.

Σχόλια