Αγωγή κατά Diebold για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Καλιφόρνια

0

Αγωγή έχει κατατεθεί στην Πολιτεία της Καλιφόρνια από έναν ηλεκτρονικό προγραμματιστή και έναν δικηγόρο που υπερασπίζεται τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών, κατά της εταιρίας Diebold, η οποία, όπως υποστηρίζουν, προμήθευσε τις αρχές με ελαττωματικά μηχανήματα για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατά τις προκριματικές εκλογές του Μαρτίου, με συνέπεια τα αποτελέσματα των εκλογών να μπορούν να διαστρεβλωθούν από χάκερς και ιούς. Το χαρακτηριστικό είναι ότι στην αγωγή αποφάσισε να παρέμβει ο εισαγγελέας της Καλιφόρνια Bill Lockyer, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι δεν θα επιδιώξει την ποινική δίωξη της εταιρίας.

Λόγω των ελαττωματικών εξοπλισμών, στις εκλογές τουλάχιστον 6000 ψηφοφόροι στην επαρχία της Αλαμέντα δεν μπόρεσαν να χρησιμοποίησουν τις ειδικές συσκευές για να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και υποχρεώθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τα παραδοσιακά ψηφοδέλτια. Μόνον η επαρχία της Αλαμέντα έχει ξοδέψει 11 εκατ. δολάρια για την προμήθεια των εν λόγω συσκευών.

Ο αντιπρόεδρος της Diebold υποστήριξε ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα της Καλιφόρνια θα οδηγήσει σε μία δίκαιη και αμερόληπτη κρίση της αγωγής από το δικαστήριο.

Σχόλια