Αγωγή κατά υπηρεσίας-συνεργάτη του YouTube για προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων

0

Διαχειριστές πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων και μουσικοί συνθέτες κατέθεσαν αγωγή για προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας, ισχυριζόμενοι ότι το Fullscreen, μια υπηρεσία που υποστηρίζει τα πιο δημοφιλή κανάλια του YouTube, συμπεριλαμβάνει στα βίντεο του υλικό, χωρίς τη λήψη της απαραίτητης άδειας.

Το Fullscreen ανήκει στην κατηγορία των πολυκαναλικών δικτύων (Multi-Channel Networks – MCN), σε υπηρεσίες δηλαδή, οι οποίες υποστηρίζουν τους δημιουργούς καναλιών και βίντεο στο YouTube, αναφορικά με ζητήματα προώθησης, συνεργασιών και διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τέτοιου τύπου που υποστηρίζει περισσότερα από 10.000 κανάλια του YouTube, μεταξύ άλλων τα κανάλια της Nintendo, της Lexus και της NBCUniversal.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Διαχειριστών Δικαιωμάτων Μουσικών Έργων της Αμερικής (National Music Publishers Association –NMPA), «το Fullscreen εξάγει άμεσο κέρδος από τα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών του, στα οποία φιλοξενούνται μη αδειοδοτημένα μουσικά βίντεο, χωρίς να αποζημιώνει τους πνευματικούς δημιουργούς».

Υπενθυμίζεται, ότι το YouTube, μετά από σχετική εμπλοκή του με τη μουσική βιομηχανία, συμφώνησε να καταβάλλει εύλογη αποζημίωση υπέρ των δημιουργών, κάτι που το κατέστησε μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες διαδικτυακές μουσικές πηγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με την NMPA, τα MCNs, όπως το Fullscreen, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς πρόκειται για ξεχωριστές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να αποδώσουν με τη σειρά τους, σχετικά δικαιώματα. Σύμφωνα με την Ένωση, η εν λόγω αγωγή αναμένεται να αποτελέσει την έναρξη μιας γενικευμένης νομικής μάχης, καθώς υπάρχουν και άλλες ανάλογες υπηρεσίες που δεν πληρώνουν για τη χρήση μουσικού υλικού στα κανάλια του YouTube, που εξυπηρετούν.
 

Σχόλια