Αγωγή κατά της Apple για το iPhone κατέθεσε η Nokia

0

Στις δικαστικές αίθουσες περνά πλέον ο πόλεμος των κατασκευαστριών κινητών τηλεφώνων για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά. Η Nokia ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε αγωγή κατά της αντιπάλου της, Apple για παράνομη χρήση δικών της πατεντών σε όλα τα μοντέλα της δημοφιλούς συσκευής iPhone από το 2007 μέχρι σήμερα.
Η φινλανδική εταιρία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, υποστηρίζει ότι η Apple ενσωμάτωσε στο iPhone δέκα κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες της Nokia για την κρυπτογράφηση, την κωδικοποίηση φωνής, τα ασύρματα δεδομένα κ.ά. χωρίς να πληρώσει. «Η βασική αρχή στη βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων είναι ότι οι εταιρίες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να καθιερωθούν πρότυπα, δημιουργούν πνευματική ιδιοκτησία για την οποία οι υπόλοιπες πρέπει να πληρώσουν. Η Apple οφείλει να ακολουθήσει αυτή την αρχή. Έχουμε συνάψει συμφωνίες με 40 εταιρίες, επιτρέποντας να χρησιμοποιούν τεχνολογία μας, αλλά η Apple δεν συγκαταλέγεται σε αυτές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του νομικού τμήματος της Nokia, Ίλκα Ράχναστο. Και πρόσθεσε ότι η εταιρία του έχει επενδύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Apple δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στις κατηγορίες. Η υπόθεση είχε άμεσο χρηματιστηριακό αντίκτυπο, καθώς οι μετοχές της αμερικανικής φίρμας σημείωσαν ελαφρά πτώση. Πάντως, τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά γι’ αυτή: η αύξηση στις πωλήσεις του iPhone κατά 7% συνέβαλε στην επίτευξη κερδών ύψους 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, την ίδια περίοδο η Nokia σημείωσε τις πρώτες απώλειές της την τελευταία δεκαετία.

Σχόλια