Αγωγή κατά της Google από εκδότες και συγγραφείς στη Γαλλία

0

Ξεκίνησε στη Γαλλία η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν Γάλλοι εκδότες και συγγραφείς εις βάρος της διαδικτυακής εταιρείας Google, η οποία κατηγορείται για δημοσίευση στο ίντερνετ αποσπασμάτων βιβλίων χωρίς την έγκριση των εκδοτικών οίκων και των συγγραφέων.
Ο δικηγόρος Μπενζιαμίν ντι Σαφό, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Google, αναφέρει ότι η εταιρεία ανέβασε στο ίντερνετ αποσπάσματα με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.
Ο Γάλλος δικηγόρος πρόσθεσε ότι μόνο δημιουργίες, οι οποίες είναι για δημόσια χρήση ή που έχουν λάβει την έγκριση των συγγραφέων διατίθενται ολόκληρες στο ίντερνετ από την Google.
Η δικηγόρος ενός εκ των τριών εναγόντων, Βαλερί Μπαρντέζ τόνισε ότι η χρήση επιλεκτικών αποσπασμάτων χωρίς άδεια αποτελεί “κακή παρουσίαση του συνολικού έργου ενός συγγραφέως”.
Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ στις Ηνωμένες Πολιτείες το υπουργείο Δικαιοσύνης κάλεσε το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο να μην επικυρώσει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, διότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.

Σχόλια