Αγωγή κατά της πρωτοβουλίας «Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί»

0

Εταιρεία της Μασαχουσέτης άσκησε αγωγή εις βάρος της πρωτοβουλίας «Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί» (OLPC) για παραβίαση πατέντας. Η εταιρεία καταγγέλλει ότι η πρωτοβουλία έχει αντιγράψει τα σχέδια της για ένα πληκτρολόγιο, το οποίο υποστηρίζει πολλές γλώσσες.

Η Lagos Analysis Corp, ή Lancor, κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντέ Ογεγκμπολά.

«Η OLPC παράνομα προέβη σε ανάστροφη μηχανίκευση του κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πληκτρολογίου μας, το οποίο δίνει στους υπολογιστές τη δυνατότητα να χειρίζεται πολλές γλώσσες», επεσήμανε ο Ογεγκμπολά.

Η Lancor ζητάει από το δικαστήριο «ουσιαστική» αποζημίωση και την έκδοση μόνιμης εντολής, η οποία θα σταματήσει την κατασκευή και πώληση του φορητού της υπολογιστή XO από την OLPC.
Ο Ογεγκμπολά υποστήριξε ότι η Lancor ελπίζει να βρει μια συμβιβαστική λύση με την OLPC πριν την έκδοση της εντολής από το δικαστήριο. «Η OLPC θα μπορούσε να είχε ζητήσει τη χορήγηση άδειας έναντι ελάχιστης επιβάρυνσης», είπε ο Ογεγκμπολά και πρόσθεσε, «ελπίζουμε να λογικευτούν και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».
Σε ανακοίνωσή της η OLPC αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει δει το κείμενο της αγωγής και επομένως δεν πρόκειται να προβεί σε σχόλιο για την υπόθεση.
Το OLPC είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης και διάθεσης ενός χαμηλού κόστους φορητού υπολογιστή σε εκατομμύρια μαθητών στον αναπτυσσόμενο, κυρίως, αλλά και στο ανεπτυγμένο κόσμο. Στο OLPC η κεντρική μονάδα επεξεργασίας είναι ένας AMD Geode.
Η Intel ήδη διαθέτει στην αγορά ένα παρόμοιο μηχάνημα το Classmate PC που τρέχει είτε μια ειδική έκδοση των Windows XP pro είτε μια έκδοση της γνωστής διανομής linux Mandriva.
Ερωτηθείς για τους στόχους της πρωτοβουλίας της OLPC, ο Νιγηριανός Ογεγκμπολά είπε: «Ίσως αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά είναι σχολεία και σχολικές αίθουσες παρά έναν φορητό υπολογιστή».

Σχόλια