Αγωγή κατά του Facebook για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής

0

Το Facebook δεν κατάφερε να αποτρέψει την παραπομπή του σε δίκη από αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατηγορείται για “σάρωση” της αλληλογραφίας των χρηστών, για την ανίχνευση διαδικτυακών τόπων και προβολή έπειτα στους χρήστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων για διαφημιστικούς σκοπούς.

Η αγωγή είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2013 σε Δικαστήριο των ΗΠΑ από χρήστη του κοινωνικού δικτύου και εκ μέρους όλων των χρηστών του στις ΗΠΑ που έστειλαν ή έλαβαν προσωπικό μήνυμα, το οποίο περιείχε ονόματα ιστοσελίδων. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε την ένσταση του διαδικτυακού κολοσσού να μην συζητηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Με την ένστασή της, η εταιρεία ισχυριζόταν ότι οι ενάγοντες δεν προβάλλουν κανένα αποδεικτικό μέσο για τις αξιώσεις τους από στοχευμένες διαφημίσεις από την παράνομη παρακολούθηση των ιδιωτικών μηνυμάτων, και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι στοχευμένες αυτές διαφημίσεις αποτελούν νόμιμο έσοδο, το οποίο εξυπηρετεί νόμιμους σκοπούς της εταιρείας.

Το Δικαστήριο έκρινε αβάσιμους τους παραπάνω ισχυρισμούς της εταιρείας ως αντιφατικούς, καθώς διαπίστωσε ότι, εάν κριθούν αληθείς οι ισχυρισμοί των εναγόντων περί στοχευμένης διαφήμισης, τότε αυτή δεν αποτελεί άνευ ετέρου νόμιμη δραστηριότητα για το Facebook, αλλά η εταιρεία θα υποχρεούται να εκθέσει ενώπιόν του τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για στοχευμένη διαφήμιση.

Στη σχετική δίκη αναμένεται να τεθούν τα όρια της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο καθώς και να κριθεί πότε είναι επιτρεπτή η παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ως μέρος της συνήθους πορείας των εργασιών τους.

 

Σχόλια