Αγωγή κατά του Facebook για την επιλογή “Like”

0

Αγωγή κατά της εταιρείας Facebook κατέθεσαν οι κληρονόμοι του Ολλανδού προγραμματιστή, Joannes Jozef Everardus van Der Meer, με την οποία ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση καθώς, όπως υποστηρίζουν, ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες του κοινωνικού δικτύου βασίζονται σε ευρεσιτεχνίες κατοχυρωμένες εκ μέρους του.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί παρανόμως δύο από τις ευρεσιτεχνίες του αποθανόντος προγραμματιστή, μεταξύ των οποίων είναι η δημοφιλής επιλογή «Like». Η αγωγή έχει ήδη κατατεθεί σε δικαστήριο της Πολιτείας Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ως ενάγουσα εμφανίζεται η εταιρεία «Rembrandt Social Media», η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και την προστασία των ευρεσιτεχνιών του van Der Meer μετά το θάνατό του.

Ο δικηγόρος της εταιρείας, Tom Melsheimer, με δηλώσεις του, επεσήμανε ότι η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επίμαχες ευρεσιτεχνίες, οι οποίες είχαν κατοχυρωθεί από τον Ολλανδό το 1998 καθώς ο ίδιος σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «Surfbook».

Σχόλια