Αγωγή Kodak κατά Samsung για αντιγραφή πατέντας σε φωτογραφικές μηχανές

0

Κατά της Samsung στρέφεται η αμερικανική εταιρεία Kodak προκειμένου να προασπίσει τα βιομηχανικά της δικαιώματα στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί στις φωτογραφικές κάμερες. Η Kodak ισχυρίζεται ότι η νοτιοκορεάτικη ανταγωνίστρια της αντέγραψε πέντε τεχνολογικές εφαρμογές, για τις οποίες η ίδια κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για εφαρμογές που επιτρέπουν την αυτόματη μεταφορά φωτογραφικών αρχείων από την κάμερα σε απομακρυσμένους servers με την επιλογή “network configuration file”, καθώς και την άμεση επικοινωνία της κάμερας με κινητά ή δίκτυα LAN μέσω ασύρματης σύνδεσης. Η Samsung είχε αναπτύξει στις αρχές του μήνα παρόμοια τεχνολογία, την οποία ονόμασε “AllShare Play”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες έρχονται σε δικαστική αντιπαράθεση με αφορμή την αντιγραφή προϊόντων. Μόλις δύο χρόνια πριν, η Kodak είχε βάλει στο στόχαστρο την κάμερα Blackjack II της Samsung, θεωρώντας ότι χρησιμοποιούσε  δική της, πατενταρισμένη τεχνολογία. Τότε, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία είχε πετύχει συμβιβασμό, δεχόμενη να καταβάλλει κάποιου είδους αποζημίωση στην Kodak βάσει συμφωνίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Από την πλευρά της η Kodak έχει ασκήσει αγωγές και κατά των Apple και HTC για τον ίδιο λόγο, με αφορμή δηλαδή την προστασία των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα, πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι η μανία των εταιρειών του τεχνολογικού τομέα να ενάγουν τους ανταγωνιστές τους το τελευταίο διάστημα οφείλεται εν μέρει και στην οικονομική ανασφάλεια λόγω κρίσης, άποψη που φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Kodak, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση. «Όταν έχεις πλεόνασμα, δεν πολυαπασχολείσαι με το ποιος αντιγράφει την τεχνολογία σου. Σε περίοδο ύφεσης, όμως, όλοι αναζητούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και ένας τρόπος να κερδίσεις τον ανταγωνισμό και να επιβιώσεις είναι μέσω αγωγών για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», τόνισε η Βρετανίδα δικηγόρος Vicki Salmon.
 

Σχόλια