Αγωγή μετόχου κατά της Google

0

Μπορεί η Google να πέτυχε συμβιβασμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την κατηγορία της παράνομης προβολής φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά νομικά δεν έχει ξεμπερδέψει.

Κι αυτό γιατί μία μέτοχος της κατέθεσε αγωγή ισχυριζόμενη ότι με αυτή την ενέργεια της Google παραβιάστηκε η υποχρέωση πίστης. Παράλληλα κατηγόρησε την εταιρεία ότι με τη συγκάλυψη των κερδών από την παράνομη διαφήμιση αλλοιώθηκαν οι πραγματικοί ισολογισμοί από το 2003 έως το 2009.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η αγωγή δεν θα ευδοκιμήσει. Αφενός, διότι η Google μερίμνησε για να λάβει μέτρα αποκλεισμού των παράνομων διαφημίσεων αλλά ήταν αδύνατο να ελέγξει τεχνάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να ξεφεύγουν από τα κριτήρια αναζήτησης. Αφετέρου, διότι είναι απίθανο να παραποίησε οικονομικά στοιχεία για να καλύψει ένα αμελητέο –συγκριτικά με τα ετήσια κέρδη της εταιρείας- ποσό.

Η αγωγή κατατέθηκε στα δικαστήρια της Καλιφόρνια πριν λίγες μέρες και φαίνεται ότι θα αποτελέσει την αρχή από αντίστοιχες νομικές διεκδικήσεις εκ μέρους κι άλλων μετόχων. Tο έγγραφο της σχετικής αγωγής δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Σχόλια