Αγωγή του διάσημου σκηνοθέτη Ταραντίνο κατά ιστοσελίδας, για διαρροή ακυκλοφόρητου σεναρίου του

0

Αγωγή κατά της ενημερωτικής ιστοσελίδας Gawker, κατέθεσε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, ο διάσημος σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο. Αιτία της αγωγής είναι η δημοσίευση από την ιστοσελίδα του πλήρους κειμένου του ακυκλοφόρητου σεναρίου, του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη. Πρόκειται για το σενάριο της τελευταίας του ταινίας, με τίτλο «The Hateful Eight»,  το οποίο ο Ταραντίνο έδωσε σε 6 άτομα να διαβάσουν και τελικά διέρρευσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα. Στην αγωγή του ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι η ιστοσελίδα Gawker έκανε προώθηση και διάδοση «μη εξουσιοδοτημένων αντιγράφων, που μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες, του πλήρους ακυκλοφόρητου σεναρίου του» και γι’αυτό ζητά ως αποζημίωση, ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο σκηνοθέτης κατέθεσε αγωγή και στην ιστοσελίδα AnonFiles.com, που επίσης δημοσίευσε το σενάριό του.

Η ιστοσελίδα Gawker επιτρέπει στους χρήστες της να ανεβάζουν και να κατεβάζουν αρχεία, ανώνυμα, με δική τους ευθύνη καθώς μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για «παράνομη καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ο Ταραντίνο δήλωσε ότι είναι «πολύ θλιμμένος» σχετικά με τη διαρροή του σεναρίου και απέρριψε τα σχέδιά του να γυρίσει την ταινία, λέγοντας πως αντ’ αυτού θα δημοσιεύσει το σενάριο.

Στην αγωγή του ο Ταραντίνο αναφέρει ότι η Gawker Media ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα επιθετικής δημοσιογραφίας αλλά αυτή τη φορά “το παρατράβηξε” καθώς αντί να δημοσιεύσει απλά μία είδηση αναφερόμενη στο σενάριο, ξεπέρασε τα όρια προωθώντας στο κοινό ως άμεση πηγή το σχετικό κείμενο, παράνομα.

Η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά το σενάριο στις 23 Ιανουαρίου.