Αγωγή του Ιδρύματος Wikimedia κατά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA)

0

Σύμφωνα με αγωγή του Ιδρύματος Wikimedia, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επιβλέπει τις δραστηριότητες της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παραβιάζει τους νόμους των ΗΠΑ για την ελευθερία του λόγου.

Μέσω της αγωγής του, την οποία συνυπέγραψαν οχτώ ακόμα οργανισμοί, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ίδρυμα επιθυμεί να δώσει τέλος στις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, για εκτεταμένη παρακολούθηση. Το Ίδρυμα ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θέτει στο στόχαστρο τις επικοινωνίες με άτομα που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και της απαγόρευσης έρευνας κατ’ οίκον χωρίς ένταλμα.

Όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden, τα τελευταία δυο χρόνια σχετικά με την διενεργούμενη παρακολούθηση από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η Υπηρεσία χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της το δίκτυο κορμού του διαδικτύου, το οποίο αποτελείται από καλώδια υψηλών ταχυτήτων που συνδέουν τους μεγάλους διαδικτυακούς παρόχους (ISPs) μεταξύ τους.

Η Lila Tretikov, διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia, δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος ότι η χρησιμοποίηση του δικτύου κορμού σημαίνει ότι αναπόφευκτα συγκεντρώνεται πλήθος δεδομένων, άσχετων με τους στόχους της Υπηρεσίας, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και οικιακές επικοινωνίες.

«Παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών της Wikipedia , η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας απειλεί την πνευματική ελευθερία που κατέχει κεντρικό ρόλο στην δυνατότητα του κόσμου να δημιουργεί και να αφομοιώνει τη γνώση», σημείωσε χαρακτηριστικά η Tretikov.

Σχόλια