«Η Ε.Ε. δεν θα αποκλείσει ποτέ ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο», δηλωσε η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ

0

Διαβεβαιώσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η διακοπή πρόσβασης στο ίντερνετ για όσους κατεβάζουν παράνομα δεν εξετάζεται από την Επιτροπή έδωσε δημοσίως η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Η προστασία των δημιουργών δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ως πρόσχημα για τον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών του Διαδικτύου», τόνισε η Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι το σημείο-κλειδί της στάθμισης είναι η διαδικτυακή ελευθερία.

Η Βίβιαν Ρέντινγκ ηγείται της προσπάθειας της Κομισιόν να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και καλύτερου ελέγχου στο διαδίκτυο. Οι δηλώσεις της έγιναν την Κυριακή στο πλαίσιο Συνεδρίου στη Γερμανία με σκοπό να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ότι η Επιτροπή δεν εξετάζει τόσο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπουν τα αμερικάνικα νομοσχέδια PIPA και SOPA. «Ποτέ δεν θα υπάρξει διακοπή πρόσβασης στο ίντερνετ ή αποκλεισμό ιστοσελίδων από την Ε.Ε., δεν είναι αυτή η λύση που επιλέγει η Ευρώπη», σχολίασε η Επίτροπος. «Η ελευθερία πληροφόρησης είναι θεμελιώδης έκφανση της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ως στόχο να πετύχουν μια εξισορρόπηση των διαφορετικών δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Η Ρέντινγκ αποκάλυψε επίσης τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στο ίντερνετ. «Θέλουμε να αντικαταστήσουμε όλη την υπάρχουσα αποσπασματική νομοθεσία με ένα ενιαίο νόμο που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά προσφέροντας αγαθά ή υπηρεσίες, ακόμη και αν η έδρα τους βρίσκεται εκτός Ε.Ε», είπε, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις εταιρείες Facebook και Google, τις οποίες έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν η Επιτροπή. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα αποθηκεύουν με επαρκείς διατυπώσεις ασφαλείας τις ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών και θα συνεργάζονται πρόθυμα με τις ευρωπαϊκές αρχές σε αυτό το ζήτημα. «Σε περίπτωση κλοπής, επίθεσης χάκερ ή απώλειας των προσωπικών δεδομένων από την επιχείρηση που τα έχει συλλέξει και αποθηκεύσει, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως», κατέληξε η Επίτροπος, απευθύνοντας μάλιστα σύσταση στις επιχειρήσεις να αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά στις αρχές εντός εικοσιτεσσάρων ωρών.

 

Σχόλια