Αίγυπτος: Διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης των συλληφθέντων μπλόγκερς

0

Ο μπλόγκερ Alaa Abd El Fattah κλήθηκε το Σάββατο από τον στρατιωτικό εισαγγελέα, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 9ης Οκτωβρίου, η οποία κατέληξε σε 28 νεκρούς. Οι αρχές είχαν αποδώσει το αιματοκύλισμα στους διαδηλωτές, όμως αυτόπτες μάρτυρες βεβαίωσαν ότι ο στρατός χρησιμοποίησε υπερβολική βία, πυροβολώντας άσκοπα από στρατιωτικά οχήματα που περνούσαν ανάμεσα στο πλήθος.

Κάποιες μέρες πριν την εμφάνισή του ενώπιον του εισαγγελέα, ο Αιγύπτιος είχε δημοσιεύσει επώνυμα την άποψή του στην ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Shorouk, όπου ασκούσε κριτική στην διεξαγωγή των ερευνών από το στρατό, λέγοντας ότι αυτός δεν μπορεί παρά να είναι αναπόφευκτα μεροληπτικός. Ο El Fattah στο άρθρο του προσέφερε τη δική του οπτική των γεγονότων και κατηγόρησε την τωρινή στρατιωτική ηγεσία ότι είναι απλώς ο στρατός του Μουμπάρακ. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου ένας άλλος μπλόγκερ απάντησε, κατηγορώντας τον El Fattah –ο οποίος είναι δημοσιογράφος γνωστός για τη συμμετοχή τους στις δημόσιες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών- ότι αυτός υποκίνησε τους διαδηλωτές σε επιθέσεις κατά του στρατού.Οδεύοντας προς τον εισαγγελέα ο –στο μεταξύ συλληφθείς και φυλακισθείς- Alaa Abd El Fattah δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση διαδηλωτές δεν επιτέθηκαν σε στρατιώτες.

Η μόνη βία που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές ήταν για αυτοάμυνα. Ο στρατός είναι υπεύθυνος για μια πραγματική σφαγή και τώρα απεργάζονται να το φορτώσουν σε άλλον. Αντί να διατάξουν μια ουσιαστική έρευνα, στήνουν δίκες για τους ακτιβιστές που λένε απλώς την αλήθεια, η οποία είναι ότι μέλη του στρατού έκαναν ανθρωποκτονία εν ψυχρώ». Ο δημοσιογράφος-μπλόγκερ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του εισαγγελέα του στρατιωτικού δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν θα νομιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο μία αυθαίρετη δίκη από ένα παράνομο σώμα.Η υπόθεση του El Fattah έχει κινητοποιήσει ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συλλέγουν υπογραφές μέσω Διαδικτύου για να πιέσουν για την απελευθέρωσή του. Από τον Ιανουάριο έχουν γίνει περίπου 12.000 στρατιωτικές δίκες κατά πολιτών-διαδηλωτών στην Αίγυπτο, από τις οποίες οι 8000 κατέληξαν στην καταδίκη των κατηγορουμένων.

Σχόλια