Αίγυπτος: Εισαγγελική εντολή αποκλεισμού των πορνογραφικών ιστοσελίδων

0

Το δικαστήριο τότε είχε αποφανθεί ότι η ελευθερία έκφρασης θεμιτώς μπορεί να περιορίζεται για τη διατήρηση των θεμελίων της θρησκείας, της ηθικότητας και του πατριωτισμού, ενώ είχε αποκηρύξει την πορνογραφία ως κακοήθη.

Αφορμή για την εισαγγελική εντολή τρία χρόνια μετά την σχετική δικαστική απόφαση αποτέλεσε μάλλον διαμαρτυρία την οποία οργάνωσε το υπερ-συντηρητικό κόμμα Al-Nour Party την Τετάρτη, ζητώντας τον αποκλεισμό των πορνογραφικών ιστοσελίδων με το επιχείρημα ότι δεν συνάδουν με τις αιγυπτιακές αξίες και ήθη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Mohamed Nour, χαιρέτισε την απόφαση του εισαγγελέα, σχολιάζοντας ότι δεν θίγονται οι ατομικές ελευθερίες. Ασαφές παραμένει ακόμη πώς πρόκειται να υλοποιηθεί τεχνικώς ο αποκλεισμός των επίμαχων ιστοσελίδων, αν δηλαδή θα γίνεται περιπτωσιολογικά ή θα προτιμηθεί κάποιο γενικό σύστημα φιλτραρίσματος των σχετικών ιστοσελίδων.

Καταδικάζοντας την απόφαση του εισαγγελέα η οργάνωση EFF (Electronic Frontier Foundation) σχολίασε ότι τέτοια μέτρα λογοκρισίας της διαδικτυακής έκφρασης ήταν σπάνια ακόμη και υπό το καθεστώς του Μουμπάρακ, όπου πάντως υπήρχε έντονη παρακολούθηση των μπλογκς και του Τύπου και ακολουθούνταν τακτικές εκφοβισμού δημοσιογράφων.

Σχόλια