Αίτημα της κυβέρνησης για συνέχιση της μαζικής παρακολούθησης της NSA

0

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Δικαστήριο Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού (FISA) σχετική άδεια για τη συνέχιση της συλλογής των αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, εκ μέρους της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), για άλλους έξι μήνες, αγνοώντας την πρόσφατη απόφαση Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, με την οποία η εν λόγω μαζική παρακολούθηση κρίθηκε παράνομη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Guardian, το εν λόγω νομικό αίτημα υπεβλήθη από τον επικεφαλής θεμάτων εθνικής ασφάλειας του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, John Carlin, λίγες μόλις ώρες μετά την υπογραφή του νέου «Νόμου περί Ελευθερίας» από τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο απαγορεύεται ακριβώς η μαζική συλλογή δεδομένων από την NSA. Ο J.Carlin επικαλείται την εξάμηνη μεταβατική περίοδο, η οποία προβλέπεται στο νέο νόμο, ως αιτιολογία για τη συνέχιση του προγράμματος της NSA.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση καταδεικνύεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου, με την οποία διατάσσεται η διακοπή του επίμαχου προγράμματος παρακολούθησης. Σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση είχε ερμηνεύσει εσφαλμένα την εξουσιοδότηση συλλογής δεδομένων του προηγούμενου νομικού πλαισίου, γνωστού ως Patriot Act, ως «σχετική» με τρέχουσες έρευνες, ώστε να επιτραπεί η μαζική παρακολούθηση.