Αίτηση απελευθέρωσης με εγγύηση υπέβαλε ο ιδρυτής του Megaupload στο δικαστήριο

0

Να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ζητά ο ιδρυτής της ιστοσελίδας file-sharing Megaupload, Kim Dotcom, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κατόπιν αιφνιδιαστικής εφόδου των αρχών. Ο δικαστής επιφυλάχθηκε να εξετάσει περαιτέρω την αίτηση του Dotcom, τονίζοντας ότι η σοβαρότητα των κατηγοριών τον εμποδίζει να επιτρέψει εύκολα την έγκριση της αίτησης. «Δεδομένου του εύρους των θεμάτων που αγγίζει η αίτηση απελευθέρωσης με εγγύηση, καθώς και της σημασίας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο αιτών, θα σκεφτώ πριν λάβω οποιαδήποτε απόφαση για την αίτηση απελευθέρωσης με εγγύηση», είπε ο δικαστής.

Ο Γερμανός Kim Dotcom – γνωστός και ως Kim Schmitz – έχει στην κατοχή του γερμανικό και φινλανδικό διαβατήριο, ενώ είναι κάτοικος Νέας Ζηλανδίας και Χονγκ Κονγκ. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετά σοβαρές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διακίνηση πειρατικού υλικού και την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Anne Toohey, ο Dotcom δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς έχει νόμιμα διαβατήρια και επαρκή χρηματικά κεφάλαια.

Ο Dotcom συνελήφθη για τις δραστηριότητες της ιστοσελίδας Megaupload, την οποία έκλεισαν οι αμερικανικές αρχές, επειδή διευκόλυνε τη διακίνηση πειρατικών αρχείων πλήττοντας τα πνευματικά δικαιώματα των νόμιμων δικαιούχων. Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση του Dotcom, ο οποίος αρνείται επίμονα ότι η ιστοσελίδα του διακινούσε παράνομο υλικό.

 

Σχόλια