“Κάθε δίκτυο κινδυνεύει”

0

Ανησυχία προκαλεί το κενό ασφαλείας στο σύστημα διευθύνσεων του διαδικτύου, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Νταμ Κάμινσκι και φαίνεται να είναι σοβαρότερο από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
Ο Νταμ Καμίνσκι, ο οποίος ανακάλυψε το σφάλμα στο σύστημα δρομολόγησης του διαδικτύου (DNS) πριν από έξι μήνες, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για το θέμα αυτό στο συνέδριο Black Hat, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας.
Ο Καμίνσκι επεσήμανε ότι οι υφιστμάνες επιδιορθώσεις στο σύστημα DNS επικεντρώνονται στους φυλλομετρητές των οικιακών χρηστών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή η προσέγγιση δεν αρκεί, διότι ένας επίδοξος χάκερ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας με δεκάδες άλλους τρόπους.
Συγκεκριμένα, στο συνέδριο ο ερευνητής σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών απαρίθμησε 15 άλλους τρόπους, με τους οποίους οι χάκερ θα μπορούσαν να εισβάλουν στους υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών.
“Κάθε δίκτυο κινδυνεύει”, τόνισε ο Νταμ Καμίνσκι και πρόσθεσε, “αυτό τουλάχιστον μας δείχνει αυτό το σφάλμα”. Σύμφωνα με τον Καμίσνκι, ένας χάκερ που θα ήθελε να εκμεταλλευτεί το σφάλμα θα ήταν σε θέση να ανακατευθύνει τους χρήστες, εν αγνοία τους, σε ψεύτικες σελίδες ακόμα κι αν έχουν πληκτρολογήσει τη σωστή διεύθυνση.
Μέσω του εν λόγω σφάλματος οι επίδοξοι εγκληματίες του διαδικτύου θα μπορούσαν να βάλουν κατά των υπηρεσιών FTP, κατά των εξυπηρετητών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων αλλά και κατά των φίλτρων για τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά είναι συστήματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη θωράκιση των συναλλαγών μέσω ίντερνετ.
Λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, οι λεπτομέρειες παρέμεναν μυστικές για μήνες μέχρι εταιρείες όπως η Microsoft, η Sun και η Cisco να διορθώσουν το λογισμικό τους.

Σχόλια