«Κόπηκε» το Bitcoin και στη Φινλανδία, μετά τη Νορβηγία

0

Την άποψη ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν συνιστά ούτε «νόμισμα» ή κάποιον τρόπο πληρωμής αλλά «εμπόρευμα» καθώς ο νόμος ορίζει ότι ένα μέσο πληρωμής πρέπει να έχει έναν εκδότη υπεύθυνο για την λειτουργία του», εξέφρασε στο Bloomberg o Πέιβι Χέικινεν, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, το Bitcoin παρουσιάζει ανεξέλεγκτες και εξαιρετικά ευάλωτες μεταβολές στην αξία του. Ωστόσο, εφόσον το φαινόμενο διογκωθεί, όπως σημείωσε ο Χέικινεν και αρχίσει να προκαλεί παρενέργειες, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν αν και πώς θα το ρυθμίσουν.

Ωστόσο, στη Φινλανδία, οι συναλλαγές με το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα είναι νόμιμες, με ευθύνη των επενδυτών, ενώ τα κέρδη από τις επενδύσεις φορολογούνται.

Γενικά, οι ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη χρήση
του Bitcoin, ως υποκατάστατου του πραγματικού χρήματος και προσπαθούν παράλληλα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων, από πιθανές ζημίες, τις οποίες δεν θα μπορούν να αποκαταστήσουν με κάποια νομική διαδικασία.
Ηδη το Bitcoin απορρίφθηκε ως νόμισμα και από την νορβηγική κυβέρνηση, ενώ στην Δανία είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησής του.