Ακύρωση αγωγής για τα πνευματικά δικαιώματα των συντακτών στο διαδίκτυο

0

Ομοσπονδιακό εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να εξετάσει τη συμφωνία μεταξύ εκδοτών και ανεξάρτητων συντακτών, η οποία υποχρέωνε τους εκδότες να πληρώνουν δικαιώματα στους συντάκτες για την ηλεκτρονική αναπαραγωγή του έργου τους.
Το εφετείο απεφάνθη ότι δεν ανήκει στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων να εμπλακούν στη συγκεκριμένη διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα και ότι το δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση πρωτόδικα έκανε λάθος που δέχθηκε να εκδικάσει την αγωγή και αποδέχθηκε το συμβιβασμό.
«Η απόφαση αυτή είναι εξωφρενική και ελπίζω να μπορέσουμε να ασκήσουμε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Τζέραρντ Κόλμπι, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων και ενάγων στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το 2001, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι η ψηφιακή αναπαραγωγή δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης χωρίς τη συγκατάθεση των συντακτών των άρθρων αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι εκδότες απέσυραν αυτού του είδους τα δημοσίευμα από τα ψηφιακά τους αρχεία και ξεκίνησαν να ζητούν από τους ανεξάρτητους συντάκτες να εκχωρούν τα ηλεκτρονικά δικαιώματα της εργασίας τους.
Ωστόσο, δεν κατάφεραν να λύσουν τις χρηματικές τους διαφορές για τις αποζημιώσεις παλαιότερων παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν δέχθηκε να εκδικάσει την αγωγή που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι συντάκτες και οι ενώσεις τους κατά μεγάλων εκδοτικών οίκων, όπως οι New York Times Company, Tribune Company και ο όμιλος Reed Elsevier.
Έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, οι εκδοτικοί οίκοι και οι ανεξάρτητοι συντάκτες κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία έγινε δεκτή από τον δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.
Ωστόσο, το εφετείο του Μανχάταν ακύρωσε τον εν λόγω συμβιβασμό υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα προβλέπει αποζημιώσεις μόνο στους συντάκτες που έχουν καταχωρήσει τη δουλειά τους στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Σχόλια