Αλλαγή νομοθεσίας για το “δικαίωμα στη λήθη” των χρηστών της Google και του Facebook

0

Aναμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας έτσι ώστε οι χρήστες του Διαδικτύου να μπορούν να σβήνουν τα ίχνη τους από υπηρεσίες όπως της Google και του Facebook ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε σχετικές δηλώσεις της, η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βίβιαν Ρέντινγκ, τονίζει: οι χρήστες πρέπει να έχουν το «δικαίωμα να ξεχαστούν όταν δεν χρειάζονται πλέον τα δεδομένα τους ή θέλουν να τα διαγράψουν».
Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στους πολίτες τον έλεγχο των αποθηκευμένων δεδομένων που τους αφορούν, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών που είχαν αναρτήσει παλαιότερα στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών στην ιδιωτικότητα, επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα δεδομένα που μένουν, επί παραδείγματι, σε ενεργά μεν αλλά ξεχασμένα προφίλ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί και τον περιορισμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συλλογής προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.
Η πρόταση της Κομισιόν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες.

Σχόλια