Αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ προτείνει η αρχή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ

0

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, Κέβιν Τζ. Μάρτιν ζήτησε να διεξαχθεί το Δεκέμβριο η ψηφοφορία επί της προτάσεως για χαλάρωση των κανόνων που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.
Βάσει των υφισταμένων κανόνων, μια εταιρεία δεν μπορεί να έχει παρουσία στην ίδια αγορά με τηλεοπτικό σταθμό και ημερήσια εφημερίδα. Αυτός ο κανονισμός είναι που εμποδίζει τον επενδυτή Σαμ Ζελ να αγοράσει την εταιρεία ημερήσιου Τύπου, Tribune Company.

Ένας άλλος υπό αμφισβήτηση κανόνας δεν επιτρέπει σε μια εταιρεία να διαθέτει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς παρεκτός κι αν ένας από τους δύο σταθμούς συγκαταλέγεται στους τέσσερις μεγαλύτερους της αγοράς.

Σύμφωνα με την πρόταση του Κέβιν Μάρτιν, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών θα διενεργήσει δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες στις 31 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου στο Σιάτλ. Στις 13 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιήσει το πακέτο των προτάσεων της και στις 18 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Μπάιρον Ντρόγκαν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα του Μάρτιν δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για συζήτηση στις δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες.

Πριν από τρία χρόνια το Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ. Το Εφετείο έκρινε ότι η αιτιολόγηση της επιτροπής δεν ήταν επαρκής.

Σχόλια