Τους κινδύνους χρήσης του κοινωνικού δικτύου Pinterest επεσήμανε δικηγόρος από την Πολιτεία Georgia των ΗΠΑ, η οποία διέγραψε όλες τις προσωπικές της αναρτήσεις, όταν διαπίστωσε ότι βάσει των όρων χρήσης της υπηρεσίας οι χρήστες ευθύνονται για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
Η ιστοσελίδα Pinterest στηρίζεται στην ανάρτηση και κοινή χρήση από τους χρήστες αντικειμένων που τους ενδιαφέρουν. Η λογική μάλιστα της ιστοσελίδας συνοψίζεται στο όνομά της, αφού λειτουργεί σαν ένας πίνακας, στον οποίο οι χρήστες αναρτούν (“pin”) ό,τι τους αρέσει και ενδιαφέρει (“interest”). Η δημοτικότητα της ιστοσελίδας είναι πολύ μεγάλη, καθώς η επισκεψιμότητα υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια το μήνα.
Η δικηγόρος και φωτογράφος Kirsten Kowalski συνήθιζε να αναρτά έργα άλλων φωτογράφων στον προσωπικό της «πίνακα» του Pinterest, μέχρι που αντιλήφθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ευθύνη της έναντι των τρίτων, των οποίων τα πνευματικά δημιουργήματα μοιράστηκε με τους υπόλοιπους χρήστες της υπηρεσίας. Η Kowalski αρχικά σκέφτηκε ότι εφόσον η ιστοσελίδα παρότρυνε ρητά τους χρήστες να αναρτούν υλικό που δεν είναι δικό τους (ώστε να δικαιολογείται η περιγραφή της ως σελίδας γνωστοποίησης των ενδιαφερόντων των χρηστών), δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, ερευνώντας τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, διαπίστωσε ότι η ιστοσελίδα μεταβίβαζε όλη την ευθύνη για το αναρτώμενο υλικό στους χρήστες. Έτσι, σε περίπτωση που το υλικό δεν ανήκε στο χρήστη ή ο τελευταίος δεν είχε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες ανάρτησής του, έφερε την ανάλογη ευθύνη βάσει των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, οι όροι χρήσης ανέφεραν ότι σε περίπτωση που ανέκυπτε διαφορά για πνευματικά δικαιώματα κατόπιν αγωγής τρίτου κατά του χρήστη και της Pinterest, ο χρήστης θα υποχρεούται να καλύψει τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης όχι μόνο του εαυτού του αλλά και της Pinterest.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατεβάσει όλες τις αναρτήσεις φωτογραφιών τρίτων από το Pinterest, η δικηγόρος επικαλέστηκε νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η «εύλογη χρήση» (fair use) υλικού που καλύπτεται από την πνευματική ιδιοκτησία (copyrighted material) καλύπτεται για αντίγραφα της αρχικής εικόνας που είναι σε χαμηλή ανάλυση, όχι όμως για αντίγραφα της εικόνας που είναι σε υψηλή ανάλυση, ώστε να μην χρειάζεται η είσοδος στον επίσημο δικτυακό τόπο, όπου βρίσκεται η φωτογραφία. Απαντώντας, μάλιστα, σε επικρίσεις ότι το σενάριο να εναχθεί κάποιος χρήστης επειδή έκανε “re-pin” την φωτογραφία άλλου χρήστη είναι μηδαμινή, υπενθύμισε την περίπτωση του Napster, που ξεκίνησε ως μια νόμιμη διαδικτυακή υπηρεσία για να καταλήξει αιτία να εναχθούν μέχρι και ανήλικοι που κατέβαζαν μουσική μέσω αυτού.
Τα επιχειρήματα της Kowalksi είναι μάλλον κινδυνολογικά, η νομολογία και η θεωρία στις ΗΠΑ διχάζεται σχετικά με το αν υπάρχει παράλληλη ευθύνη των χρηστών με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.