Αμερικανικό δικαστήριο κρίνει ότι δεν απαιτείται ένταλμα για την έρευνα σε υπολογιστή στον εργασιακό χώρο

0

Εφετείο στην Ουάσιγκτον απεφάνθη ομόφωνα ότι δεν απαιτείται δικαστικό ένταλμα προκειμένου να γίνει έρευνα στον υπολογιστή υπαλλήλου στον εργασιακό του χώρο για τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι η άδεια του κυρίου του υπολογιστή.

Η απόφαση αφορά τον Jack Leck, πρώην υπάλληλο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού World Peace Ambassadors, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τον υπολογιστή του γραφείου του για να επισκεφτεί ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων. Σε αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, ο οργανισμός επέτρεψε την κατάσχεση του υπολογιστή χωρίς να υπάρχει ένταλμα για έρευνα.

Τελικά, πρωτόδικα ο Leck καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, ενώ άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι η έρευνα στον υπολογιστή χωρίς ένταλμα παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα.

Το Εφετείο όμως ενέκρινε την πρωτόδικη απόφαση κρίνοντας ότι δεν απαιτείται ένταλμα, εφόσον ο νόμιμος ιδιοκτήτης του υπολογιστή, δηλαδή ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εν προκειμένω, δώσει τη συναίνεσή του για την έρευνα.

Σχόλια