Αμερικανικό Δικαστήριο υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο

0

Δικαστήριο της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ απεφάνθη υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο Internet κρίνοντας ότι ο ιδιοκτήτης ενός δωματίου συζήτησης (chat room) δεν ευθύνεται για τυχόν προσβλητικά σχόλια που θα ειπωθούν σε αυτό σε βάρος άλλων ανθρώπων.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο ύστερα από αγωγή δύο δημοτικών συμβούλων της πόλης Έμερσον του Νιου Τζέρσεϊ, σε βάρος των οποίων γράφτηκαν δυσφημηστικά σχόλια στο chat room μιας ιστοσελίδας. Η αγωγή στρεφόταν κατά του ιδιοκτήτη της, Στέφεν Μόλντοου σε βάρος του οποίου οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι δεν ζητούσε, όπως θα έπρεπε, τα στοιχεία των επισκεπτών του chat room, όπως το όνομα ή την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, πριν γράψουν τα σχόλιά τους στο διαδίκτυο.

Τελικά, το Εφετείο, εγκρίνοντας την πρωτόδικη απόφαση, απέρριψε τον ισχυρισμό των δημοτικών συμβούλων και έκρινε ότι η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο προστατεύεται από τον Ομοσπονδιακό Νόμο του 1996 για τις τηλεπικοινωνίες. Ο νόμος αυτός, διαχωρίζει την αντιμετώπιση που έχει ο εκδότης εφημερίδας ή περιοδικού για ένα δυσφημηστικό άρθρο, από αυτή του ιδιοκτήτη ενός chat room και βάσει αυτού το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μόλντοου δεν ευθύνεται για τα σχόλια που γράφονται από τους χρήστες στην ιστοσελίδα του.

Σχόλια