Αμνηστία σε αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών για συμμετοχή τους σε υποθέσεις υποκλοπών

0

Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, απαλλάχθησαν των ευθυνών τους εταιρείες τηλεπικοινωνιών που είχαν συνδράμει στο έργο της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας, παρέχοντας σε αυτήν στοιχεία συνδρομητών τους.

Η υπόθεση Hepting εναντίον AT&T βρήκε το δρόμο της δικαιοσύνης το 2006, κατόπιν πρωτοβουλίας του οργανισμού «Electronic Frontier Foundation», που έχει ως αντικείμενο την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά στο διάστημα που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν μετά από σχετικές εντολές του τότε Προέδρου George Bush, δόθηκε άδεια στην Εθνική Αρχή Ασφάλειας για πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της AT&T και άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, στα πλαίσια γενικευμένης παρακολούθησης φυσικών προσώπων.

Η Εθνική Αρχή Ασφάλειας, περισυνέλεξε με αυτόν τον τρόπο τηλεφωνικές συνομιλίες χωρίς να λάβει ένταλμα, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Στη συνέχεια, και ενόσω εκκρεμούσε η παραπάνω υπόθεση, το Κονγκρέσο ενέκρινε τροποποίηση του νόμου περί επιτήρησης εξωτερικών πληροφοριών (Foreign Intelligence Surveillance Act), παραχωρώντας αμνηστία στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τις σχετικές πράξεις που διέπραξαν άνευ εντάλματος και μάλιστα αναδρομικά.

Κατόπιν τούτου, το Ανώτατο Δικαστήριο απάλλαξε τις ανωτέρω εταιρείες από τις κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον πελατών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές κρίσεις επί σχετικών υποθέσεων, δεν αποκλείεται η δυνατότητα απευθείας προσφυγής κατά του George Bush και της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας, ως υπευθύνων για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των προσώπων που έπεσαν θύματα των υποκλοπών.