Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη της Shell

0

Νέα επ αόριστον αναβολή δόθηκε στη δίκη του πετρελαϊκού κολοσσού, Shell, ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990.

Η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη πριν την δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακυρώθηκε και η δίκη αναβλήθηκε επ αόριστον.

«Η σύσκεψη για την υπόθεση Wiwa v Shell Oil, Royal Dutch Petroleum, et al. ακυρώθηκε. Η δίκη αναβλήθηκε sine die», ανέφερε ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στη θύρα της δικαστικής αίθουσας, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο για την επ αόριστον αναβολή.

Η δίκη είχε αναβληθεί ήδη δυο φορές.

Νιγηριανοί έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος της Shell για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις του Κεν Σάρο-Ουίουα, γνωστού συγγραφέα και διαφωνούντα, και άλλων ηγετών του κινήματος της φυλής των Ογκόνι στο Δέλτα του Νίγηρα, που κατήγγειλαν ρύπανση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εταιρία σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε τη χώρα.

Η εταιρία κατηγορείται ακόμη για ανάμιξη στη σύλληψη, το βασανισμό και την εξορία του αδελφού του Σάρο-Ουίουα, του Όουενς Ουίουα, και άλλες επιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων.

Η Shell διαψεύδει τις κατηγορίες.

Οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από Αμερικανούς δικηγόρους του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα. Ο Ντέιβιντ Λέρνερ, εκπρόσωπος του Κέντρου, δήλωσε ότι δεν έχει «καμιά πληροφορία για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή» της δίκης, πάντως διαβεβαίωσε ότι η μήνυση «θα προχωρήσει».

Σχόλια