Αναγκαία μια διεθνής συνθήκη κατά του κυβερνο-πολέμου, σύμφωνα με την ITU

0

Τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθεί κυβερνο-σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την ανάγκη να υπογραφεί μια διεθνής συνθήκη κατά του κυβερνο-πολέμου, επισήμανε από το Νταβός ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης (ITU), που αποτελεί όργανο του ΟΗΕ, Χαμαντούν Τουρέ.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στην ελβετική πόλη, ο επικεφαλής της ITU τόνισε πως «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται μια συνθήκη για την αποτροπή των κυβερνο-επιθέσεων, προτού μετατραπούν σε κυβερνο-πόλεμο ή “πόλεμο στο Διαδίκτυο”». Οι πρόσφατες επιθέσεις χάκερ με έδρα την Κίνα και στόχο την Google, έκαναν τη συζήτηση ιδιαίτερα επίκαιρη και αποτέλεσαν έναν επιπλέον λόγο για να συμφωνήσουν οι ειδικοί πως τα κράτη οφείλουν πλέον να αναλογιστούν πότε μια διαδικτυακή επίθεση μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου.
«Ενας κυβερνο-πόλεμος θα ήταν χειρότερος από ένα τσουνάμι», εκτίμησε κ. ο Τουρέ και πρότεινε μια συνθήκη με την οποία οι εταίροι θα δεσμευθούν (α) να προστατεύσουν τους πολίτες τους και το δικαίωμά τους για πρόσβαση στις πληροφορίες, (β) να μην εξαπολύσουν πρώτοι κυβερνο-επίθεση και (γ) να μην δώσουν καταφύγιο σε κυβερνο-τρομοκράτες.

Σχόλια