Αναγνώριση επιθέτων υπόπτων από ανάλυση του DNA

0

Πρόβλεψη ακόμα και των επιθέτων υπόπτων, αρκεί να είναι άνδρες, υποστηρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου όπου αναπτύχθηκαν οι εξετάσεις γενετικού υλικού (DNA), οι οποίες χρησιμοποιούνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, όπου εφευρέθηκε το 1984 η μέθοδος ανάλυσης των γενετικών αποτυπωμάτων, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ίδιο επώνυμο τείνουν να είναι μακρινοί συγγενείς.

Η τεχνική τους βασίζεται σε ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος Υ, το οποίο κληροδοτείται από πατέρα σε γιο όπως το οικογενειακό επίθετο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι η πιθανότητα σωστής πρόβλεψης εξαρτάται από τη συχνότητα του επώνυμου στον πληθυσμό: η πιθανότητα γενετικής συγγένειας αυξάνεται όσο πιο σπάνιο είναι το κοινό επίθετο.

Έρευνα μεταξύ 2.500 ανδρών έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα 25% δύο με το ίδιο επώνυμο να έχουν έναν κοινό πρόγονο (δεν διευκρινίζεται πόσο μακρινό πρόγονο). Αν πρόκειται για σπάνιο επίθετο, η πιθανότητα ανεβαίνει στο 50%.

Η νέα τεχνική παρουσιάστηκε σε διάλεξη του πανεπιστημίου.

Σχόλια