«Ναι» στη σύνταξη κανονισμού για «ανοιχτό Διαδίκτυο» είπαν ομόφωνα τα μέλη της FCC

0

Με πέντε ψήφους υπέρ και καμία κατά, πέρασε χθες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ η πρόταση που προβλέπει τη σύνταξη κανονισμού υπέρ του «ανοιχτού Διαδικτύου».
Τόσο οι τρεις Δημοκρατικοί-μέλη της Επιτροπής όσο και οι δύο Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί τους συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένας κανονισμός ο οποίος θα εμποδίζει τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Ίντερνετ από το να μπλοκάρουν ή να θέτουν φραγμούς στους χρήστες για το «κατέβασμα» υλικού από τον Κυβερνοχώρο. Αρκετές εταιρίες του κλάδου έχουν ζητήσει το «πράσινο φως» για τέτοια μέτρα, επικαλούμενες τον έντονο φόρτο που δέχεται το δίκτυό τους εξαιτίας του αυξανόμενου όγκου διακινούμενων online δεδομένων, αλλά η FCC διαφωνεί, όπως απέδειξε και χθες, θεωρώντας ότι έτσι θα προσβάλλονταν ο ανταγωνισμός και το δικαίωμα των χρηστών να επιλέξουν ελεύθερα τις ιστοσελίδες που θα επισκεφθούν και το υλικό που θα «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους. Την ίδια άποψη έχουν πολλοί σημαντικοί «παίκτες» της διαδικτυακής αγοράς (π.χ. Google, Ebay, Skype, Facebook, Amazon, Sony Electronics, Facebook, Twitter) και επιφανή πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ, όπως έχει μεταδώσει το Lawnet χθες και προχθές.
Το επόμενο βήμα της FCC είναι να εισπράξει τις αντιδράσεις του κοινού επί της προτάσεώς της. Ο προτεινόμενος κανονισμός τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Ιανουαρίου. Τότε η Επιτροπή θα μελετήσει τις αντιδράσεις και ενδεχομένως να ζητήσει πρόσθετα σχόλια. Ο τελικός κανονισμός αναμένεται να διαμορφωθεί την άνοιξη του επόμενου έτους. «Χαίρομαι που υπάρχει ευρεία συναίνεση στους κόλπους της Επιτροπής ως προς το ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια υγιή και διαφανή διαδικασία για “ανοιχτό Διαδίκτυο”», δήλωσε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ, Τζούλιους Γκενακόφσκι.
Ο κανονισμός θα απαγορεύει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε είδους νόμιμου online περιεχομένου. Έτσι, δεν θα μπορούν, λόγου χάρη, να μειώσουν την ταχύτητα της σύνδεσης ενός πελάτη τους που επιχειρεί να «κατεβάσει» ένα μεγάλο βίντεο από το Ίντερνετ, προς όφελος ενός άλλου που «κατεβάζει» ένα μικρότερου όγκου αρχείο. Φυσικά, παράνομο περιεχόμενο, όπως υλικό παιδικής πορνογραφίας, θα εξαιρεθεί από τη ρύθμιση. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα προβλέπεται ένα «λογικό» επίπεδο δικτυακού ελέγχου.
Η τελική διατύπωση της πρότασης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση δεν βρήκε, πάντως, σύμφωνα και τα πέντε μέλη της FCC. Οι δύο Ρεπουμπλικανοί διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι το καλύτερο εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο Ίντερνετ.

Σχόλια