Ανάκληση εισαγγελικής εντολής για αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων διαδηλωτών στο Twitter

0

Η εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο είχε δώσει εντολή για αποκάλυψη των στοιχείων και των επικοινωνιών των Αμερικανών, Robert Donohoe και Lauren Smith στο Twitter, για διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων με αφορμή την συμμετοχή τους σε αντικαπιταλιστική διαδήλωση. Το Twitter ειδοποίησε τους δύο Αμερικανούς για τη σχετική εισαγγελική εντολή, ενώ οι δικηγόροι των διαδηλωτών κινητοποιήθηκαν για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της ανάκλησής της.

Υπέρ των Donohoe και Smith παρενέβησαν οι οργανώσεις EFF και ACLU επικαλούμενες την αντίθεση των εισαγγελικών εντολών προς την ομοσπονδιακή νομοθεσία (Stored Communications Act), καθώς και προς την Πρώτη και Δεκάτη Τετάρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Περαιτέρω, οι οργανώσεις ισχυρίζονταν ότι οι εντολές ήταν κατά περιεχόμενο υπερβολικά ευρείες, στο μέτρο που ζητούσαν όχι απλώς την παράδοση του ιστορικού αναρτήσεων των δύο χρηστών, αλλά και κάθε μήνυμα άλλων χρηστών στα οποία γινόταν αναφορά των Donohoe και Smith.

«Η απόφαση του Εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη δεν πρέπει να θεωρείται ως πρόσκληση στην κυβέρνηση για να προβαίνει σε επιχειρήσεις “ψαρέματος” σε βάρος των προσωπικών απόψεων και των ενδιαφερόντων του ποινικού κατηγορούμενου, πόσο μάλλον σε βάρος των προσωπικών απόψεων και ενδιαφερόντων τρίτων μερών, τα οποία δεν συνδέονται με το υπό κρίση έγκλημα με άλλο τρόπο παρά επειδή ανέφεραν τα ονόματα των κατηγορουμένων στους λογαριασμούς τους στο Twitter», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που υπέβαλαν οι οργανώσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Ο Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των δύο οργανώσεων και ανακάλεσε τις επίμαχες εντολές. Η EFF χαιρέτισε την απόφαση ανάκλησης [PDF], καλώντας παράλληλα τις λοιπές εισαγγελικές αρχές της χώρας να μην προβαίνουν σε έκδοση παρόμοιων αντισυνταγματικών εντολών σε βάρος της ελευθερίας του λόγου.

 

Σχόλια